Thursday, April 28, 2011

Meet the feebles (1989)

by George


Τo meet the feebles είναι μια ταινία γυρισμένη αποκλιστικά με κουκλάκια. Ηθοποιούς δεν βλέπουμε καθόλου και αυτό ίσως φανεί λίγο ανώριμο στους διψασμένους για τέχνη και κουλτούρα, Ελληνάρες (αθάνατη ελληνική περιφέρεια...) θεατές αλλά, πιστεψέ με, αξίζει να το δείς...Η υπόθεση μας ταξιδέυει νοερά πίσω απο τις κάμερες και τους εκτυφλωτικούς προβολείς της show business, μας πάει στα παρασκήνια και τα καμαρίνια, δειχνοντάς μας τον βρόμικο και αρρωστημένο κόσμο του θεάματος, αυτό που εμείς, οι κοινοί θνητοί δεν θα δούμε ποτέ, εκτός αν γίνουμε απότομα όλοι φίρμες....Ώ ναι, είναι δύσκολο να είσαι πάμπλουτος και πανδιάσημος αρτίστας. Κουβαλάνε και αυτοί οι φουκαράδες το δικό τους σταυρό....                                                                                                                                                                       Τα Feebles, λοιπόν, είναι ένα πολύ πετυχημένο show της τηλεόρασης  τύπου Ciao Antenna ή αυτή τη Σαββατιατική μαλακία με τον μέγα τραγικό βλάκα Αρναούτογλου, με μπαλέτα, μουσικές, ξεκωλιάρες, ταχυδακτυλουργικά και άλλα τέτοια χαζοχαρούμενα...Όταν όμως το ''on air'' φωτάκι σβήνει, οι ηθοποιοί προσγειώνονται στη σκληρή πραγματικότητα. Ο πρωταγωνιστής λαγός, μέγας γυναικάς και λάτρης της κρεπάλης, μαθαίνει ότι πάσχει απο αφροδίσιο νόσημα. Η ιπποποταμίνα Χάιντι ανακαλύπτει ότι ο σύζυγος-θαλλάσιος ίππος-παραγωγός του show, της τα φοράει. Ο φακίρης-βάτραχος αδυνατεί να ξεπεράσει τα ψυχολογικά τράυματα του πολέμου και καταλήγει πρεζάκιας. Ο καθένας έχει τη σκοτεινή πλευρά του, αυτή που εμείς δεν θα δούμε ποτέ στη τιβί. Και ενώ το στόρυ ανοίγεται μπροστά μας, η υπόθεση παίρνει μια δραματική τροπή..Πισώπλατα μαχαιρώματα, ίντριγκες, βιασμοί, ναρκωτικά, διχόνοια, όλα προσφορά στο βομό της τηλεθέασης. Μιλάμε για την πιό in your face εκδοχή του Pret a porter που θα μπορούσε να υπάρξει...Στον επίλογο βλέπουμε ένα ολοκληρωτικό μακελειό. Χαμός!
Ο "πολύς" Peter Jackson (ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός με τις ταινίες Braindead και Bad taste) έχει φτιάξει ένα καταπληκτικό έργο στο οποίο, αν έπαιζαν αληθινοί ηθοποιοί θα ήταν, πιστέυω, τρομερή επιτυχία και πολύ πιο ευρέως αποδεκτό απο τον κόσμο. Συνήθως τις ταινίες με μαριονέτες ο κόσμος τις σνομπάρει, ειδικά εδώ στην ένδοξη Ελλαδάρα, όπου έχουμε αναγάγει την τέχνη σε μία μαλακία και μισή, απορρίπτοντας τα καλά και ποιοτικά έργα και εκθειάζοντας τα πουστράκια που είναι ''in''  ή τις ξέκωλες ηθοποιούς με τα σιλικονούχα βυζιά και το ανύπαρκτο ταλέντο. Δεν πειράζει, θα έρθει ο καιρός που όλοι αυτοί θα πεινάσουν και τότε θα καταλάβουν.. Έσεται ήμαρ mother fuckers....Τέλος πάντων ,άμα με πιάνουν τα πατριωτικά μου παρασέρνομαι (σέρνομαι κάτω πάρα πολύ δηλαδή) και ξεφέυγω λίγο..Δές, λοιπόν, αυτή τη ταινία και φέρε στο νού σου μια διεστραμένη εκδοχή του sesame street ή ένα παρανοικό muppet show με ψυχολογικά απωθημένα. Μια πολύ πιο ρεαλιστική εκδοχή της πραγματικότητας σε σχέση με αυτά που βλέπαμε όταν ήμασταν χαζά παιδάκια.
 Ά! Τώρα που το θυμήθηκα, ο Peter Jackson έχει κάνει και τον Άρχοντα των δαχτυλήθρων και το Κίν Κον, για όσους δεν γνωρίζουν. Άντε δες το, μόνο και μόνο γι'αυτό...Έυχομαι το γράμμα αυτό να σε βρεί γερό και δυνατό. Με την ευχή της παναγίτσας...  

1 comment: